Nyheter 2009

2009-12-09


Tack alla ni som hört av er på ett eller annat sätt och delat vår saknad efter Phoebe. Det finns två av alla mail som berört extra varmt och det ena var från Martin Bruck vilken meddelade att ”fågeltillgången i hundhimlen är extra god just nu” och det andra från Ewa och Peter Book ”Vi vet hur mycket den lilla galningen betydde, inte minst för dig Agneta”


Nu väntar vi på provsvaren för de andra hundarna eftersom risk finns för smitta av leptosira finns via urin, just den sorten som Phoebe drabbades av heter Mus 2A (det finns hundratals olika) och förekommer bara i Sverige enligt SVA.  Det kanske allvarligaste är att det kan vara en zoonos d.v.s. att det även kan drabba människa vilket man i och för sig inte tror med just denna. Leptospira sprids oftast via smågnagare. Enligt vår länsveterinär här i Skåne kan han bara erinra sig två fall av någon sorts leptospira på hund den senaste 10 åren…..


2009-12-05


Det här är en vecka som vi inte gärna vill uppleva igen, att vår Otto tyvärr har B/C på höfterna känns i och för sig mindre trist…………


Vår och kanske framförallt min älskade hund Phoebe finns inte hos oss längre. I lördags började det nog, jag åkte på utställnings utbildning och Phoebe gick undan och la sig, så som hon oftast gjort då jag inte varit hemma, när jag kom hem på söndagen var hon lite hängig men inte märkbart dålig. Måndagen lika, men på tisdagen var hennes allmäntillstånd avsevärt sämre och jag såg att hon var alldeles gul, levern hade med andra ord stora problem. Vi for till djursjukhuset och behandling sattes in. I torsdags, när blodanalyser var klara, konstaterades att hon hade leptospiros. Enligt SVA är det en ovanlig sjukdom hos hundar i Sverige.

 

Eftersom Phoebe i många avseenden var en mycket speciell hund så är det kanske inte så konstigt att just hon drabbades av detta. Igår (fredag) bestämde vi oss för att inte låta henne lida längre eftersom hon inte svarade på den behandling hon fick. Nu är hon i hundhimlen tillsammans med sin bror Pax och jagar fasaner och rapphöns precis så som hon vill. Hon har gett oss så mycket, alltid när man var ute hände något oftast kanske inte så bra saker men hon såg alltid till att bjuda på någon överraskning och strålande underhållning.

 

Hon kommer alltid att fattas oss………….

 

2009-11-19


I helgen var vi på jakt på Fyn i Danmark inviterade av Hanne Buhr och Jens Toft. De bor mitt i jaktmarkerna sagolikt vackert, hur vackert ser du här.


Lördagen var det härlig klappjakt på fasan och Phoebe kom verkligen till sin rätt. Det for hundar, rådjur, harar och fasaner åt alla håll och tro det eller ej Phoebe höll kontakt och fick inte ett enda ”hjärnsläpp”. Vi gick mestadels i björnbärssnår men det hindrade inte Phoebe utan fick naturligtvis allt vilt på både fötter och vingar i full fart men stannade absolut direkt på signal. Ja, jag vet att en del av er inte kan tro det är sant men det finns förvånade vittnen. Otto däremot som fortfarande är i ”karriären” fick träna passivitet med husse på pass. I Danmark avslutar man sina jakter med viltparad vilket är ett mycket trevligt sätt att hedra fällt vilt på, du ser det här.


På söndagen fick vi en härlig förmiddag på böljande fält med en härlig genomkörare av hundarna innan vi åkte hem. Hanne och Jens hade sina unghundar med sig och det var mycket trevligt att se dem i aktion.


Så avfärd hemåt, vi kom iväg skapligt och såg fram emot att hinna träffa Marcus som var hemma på permis från lumpen och tillika hundvakt åt de hundar som var kvar hemma. Men vilken tid det tog, när vi hade ca 150 km kvar så stannade bilen och det börjar pipa och blinka i displayen!! Hmmm, vad göra, bara att starta och försöka igen, och så höll vi på hela vägen hem, bilen stannade säkert 40 gånger och det värsta var mitt på Storabælt bron!!! Ni som vet hur ”glad” Agneta är för broar förstår nog hur det lät i bilen. Hur som så lyckades vi ta oss hem utan assistans och bilen är nu bärgad till verkstaden.


Ett stort och innerligt tack till Hanne och Jens för en toppweekend!

 

2009-11-08


Vi har även hunnit med en utställning till men den var inte lika rolig som den förra så nog om den!


2009-11-02


Vi har varit på turne, vi började hos Nina, Jens, Hedvig och Siri Sucksdorff på Håtunaholm utanför Enköping där vi blev ompysslade på absolut bästa sätt med både utsökt mat och dryck, inte minst med den Sucksdorffska släkttårtan på Görans födelsedag. Sen bar det av till familjen Carnbrings marker utanför Kolbäck, härliga marker med förvånansvärt mycket stubb kvar och mycket bra med både rapphöns, fasaner och rådjur. Dagen därpå var vi på Claes marker utanför Arboga, markerna löper utmed Arbogaån med spännande vassoråden som innehöll både det ena och det andra... Jens och Ninas flickor, Hedvig snart 3 år och Siri snart 1 år, hängde tappert med båda dagarna med humöret i topp, imponerande. Tack Nina och Jens för att ni ordnade detta superarrangemang!


Vidare fär söderut med ett kort stopp i Lekeryd hos Christian Larsson (årets domare ni vet:)) för att låna en elkontakt till "hushållsvagnen" snacka lite skit och ta en sängfösare, trevligt var det Christian, tack!


Fredag morgon 30 oktober dags för färd mot Växjö och Ottos officiella debut i utställningsringen, eftersom Otto är en rejäl hanhund och "kärringen" i detta huset har korta ben så lånade Anette ut sin super duktiga juniorhandler Matilda till att visa Otto. Matilda är vacker som en dag och har långa ben, och som hon visade Otto!! Det slutade med både cert, CACIB och BIM, endast slagen av sin halvsyster Trollängens Geisha. Tack Matilda du är bara bäst.


Kameran låg som vanligt nerpackad, låååååååångt ner, så några kort blev det tyvärr inte denna gång.


2009-10-23


Har fått en del fina bilder av vår "hovfotograf" Jens Sucksdorff och Annika Rönnerling, du hittar dem


2009-10-19


Debut i öppen klass för Otto har resulterat i ett eg på Skåneprovet och ett första pris på fältprovet 18/10! Nu har Otto i år på 4 starter i ukl (varav en i Danmark) presterat 3 första pris varav en Riksprovsvinst och på två starter i ökl lyckats med ett förstapris, så nu är nog årets provsäsong avslutad.....

 

2009-10-04


Otto har vunnit Riksprovets unghundsklass med 190 poäng! Vad mer kan man säga, i ett startfält om 68 unghundar stod vår Otto som segrare, en bild på en mycket stolt husse och en trött Otto hittar du här.


2009-09-27


Ottos första fältprovsstart i Sverige, närmare bestämt på Västsvenskas prov i Hjo. Härliga marker med omväxlande terräng, bra med fågel. Otto startade både lördag och söndag men klarade inte av fåglarna på lördagen i den hårda vinden utan ville ta något steg för mycket. Däremot på söndagen gick det mycket bättre, en jättefin fågeltagning på fasan och höll i söket hela dagen vilket resulterade i ett förstapris i unghundsklass med en 8;a på fält.

 

 

2009-09-20


Vi hade hyrt in oss på en härlig mark alldeles i närheten av oss och inviterade några till för en träningshelg, tyvärr hittade vi inga fåglar på den marken i värmen utan fick träna lite på våra här hemma. Däremot fanns det hare och den av mig inköpta stickade harmössan fick sin första inteckning. Statuterna för denna mössa kommer att ändras efter behov, allt för att så många som möjligt ska kunna få en inteckning. Den första inteckningen förärades av Conny och Trollängens Krut, en bild på det hittar du här


Den som hade minst chans på en inteckning var Lena och Lillehedens Sari som hittade flest harar och skötte dem alla på ett mycket bra sätt.


Vi brukar aldrig använda oss av diverse tekniska hjälpmedel men denna helg provade vi något helt nytt. Fiffiga Tomas har snickrat ihop en eldriven hare bilder på hur det går till finns på samma ställe som ovan....2009-07-16


Nu har Phoebe och jag varit på särskilt prov eftersöksgrenar och förbättrat vårt resultat.


Har fått ett härligt kort på en spinone som numera kan bada utan flytväst :)2009-07-06


Vi har varit på fullbruksträning hos Anna Berg, Cay Nilsson och Ingmar Tykesson hela helgen. Det har varit lika trevligt och givande som vanligt och hundarna klarade av att prestera riktigt bra i värmen. Göran och jag tog ”hushållsvagnen” redan torsdag kväll till Fulltofta, vi har ju hela 2 mil att köra så det gäller att få bra plats!


Vi tränade alla momenten i fullbruksprovet förutom ”sök i vass” och ”fältdelen” och samtliga hundar utvecklade sig till det bättre. Inte minst med utomordentlig hjälp av vår kunniga och utomordentliga instruktör Anna som lärde oss minst två saker som har fastnat ordentligt, "bestäm dig" och "ge inte upp" vilket visade sig vara en bra medicin för de flesta av oss. Vi avslutade med på söndagen med särskilt prov i eftersöksgrenarna, hur det gick kan du se på Ottos och Phoebes egna sidor. Ett par bilder från helgen finns även, du hittar dem här


2009-06-29

Har i helgen varit på instruktörskurs hos Anders Landin, där även Emeli Mårdenius bidrog med sina erfarenheter och gedigna kunnande. Vi var ett härligt gäng på 12 personer spritt från Västerbotten i norr, via Norge, till Skåne i söder. Det är alltid lika inspirerande att vara på kurs hos Anders, det ger många intryck och tillfällen till eftertanke. Den viktigaste är väl att de flesta av oss börjar på tok för sent med att befästa lydnaden på våra hundar, så även jag, vilket vi ofta ser på våra prov och jakter. Oavsett om vi väljer att delta på prov eller ”bara” jaga så är det ju klart mycket trevligare om hunden lyder. Det handlar inte bara om att lyda utan självklart också hunna vara passiv emellan de olika arbetsuppgifterna.


Anders är en otroligt karismatisk person som generöst delar med sig av sina erfarenheter och upplägget på träning för unga valpar är mycket väl genomtänkt och dag två när vi fick leda delar av Anders egen valpkurs såg man ganska klart vem som jobbat efter detsamma. Ska bli intressant att följa de olika individerna på kommande prov.


Om du inte redan har gjort det, ta en titt på www.landins.hund-katt.se och titta i träningstipsen eller varför inte rent av köpa både film & bok, väl investerade pengar!2009-06-22


Så var även midsommarhelgen avklarad och mörkret börjar snart falla allt tidigare..... Vi var hos Anette & Matti på kennel Trollängen och firade, som vanligt lika trevligt och inspirerande. Fredagen ägnades åt traditionsenlig blomplockning till midsommarstången som blev minst lika fin som den här på bilden, däremot blev det inte så mycket bevänt med själva dansen runt densamma utan vi satt i vilstolar runt om och sparkade lite på benen. Lördagen fick klart seriösare inslag iform av diverse övningar, Anette hade tänkt till och fixat flera kuliga övningar.


2009-06-15

 

Lite spår och vattenträning blir det titt som tätt och ibland kommer man faktiskt ihåg att ta med kameran, nu senast var det väldigt bra att den kom med så man kunde dokumentera hur man tränar en spinone i vatten, du kan se det här.


2009-05-26


 


Det var länge sedan jag hade nåt att skriva om här, Phoebe har löpt och arbetet har inkräktat högst väsentligt på fritiden men nu har vi varit i Blekinge hos Johan och Lena Karén närmare bestämt i Gummagölsmåla där de har sagolika marker för varierad träning. Vi som var där var förutom värdparet med sina hundar Rudsjöns Q-Visa och Lilleheden's C Sari, Göran och jag själv med Otto och Phoebe, Staffan, Malin och lilla Mikaela med hundarna Gandalf och Fjällbrisens Hobbe samt under lördagen även Satu med Pimen'sTex och Pimen's Passo.

 

Johan var chef och lekledare hela helgen med den äran, massor med olika övningar långt ifrån våra vanliga provmoment. Med andra ord mer än utmärkt träning för hundarna både vad gäller aktivitet och inte minst passivitet.


Som vanligt hade vi hur trevligt som helst och åt och drack oss mer än mätta och nöjda, stort tack Johan & Lena för att ni ordnar denna härliga träningshelg

 

Lite kort lyckades både jag och Lena ta, Staffan har lovat komplettera, han ligger nämligen inne med finaste kameran………


2009-04-17 Nu har flera bilder från fältträningen kommit, du hittar dem här

 

2009-04-16 Kritiken från Ottos prov i Danmark har kommit, den finns att läsa på Ottos egen sida under Mina hundar/Otto

 

2009-04-15 Puss i påsk och träningshelg hos Stefan, Anna och Rut Nilsson i Tomelilla.


Vi som var med var Anette och Matti med Geisha och Tännis, Erik med Sören, Göran med Otto, Conny och Gunilla med Krut, Lena och Johan med Sari och Visa, Jens och Nina med Amex och Pax, Stefan med Garp och Sladden-Slangen-Slatten med Triss medan Agneta och Phoebe var hejarklack och allmän underhållare inte minst för fasanerna….. Större delen av gänget var inkvarterade på camp Lillarp, där nästan alla av oss åt långfredagsmiddag.


Naturligtvis hade vi vår oumbärliga instruktör och markvärd Stefan med oss ut i markerna.

 

Vi gottade oss på brodd, raps och i solen bland fåglar och en och annan hare, hur man kan se ut på fredagen efter en ”harresa” kan du se bild på här där även en en del andra bilder finns. Bild kommer senare på lördagens kandidat!

 

Samtliga hundar utvecklades under dessa två dagar, en del lite mer än andra, och med Stefans goda råd så hade det mesta en förmåga att hamna på plats. En härlig avslutning på ett av vårens sista släpp.......

 

2009-04-05 Otto har varit i Danmark på jaktprov och fått ett första pris i unghundsklass, lite bilder finns här

 

Vi började vår Danmarksresa hos med träning på Jens Abildgård och Gitte Meinz jättefina marker på fredagen, de bor inte alltför långt från provmarker och förläggning. Vi hade många chanser på fågel och några riktigt bra situationer men det var svårt i högsommarvärmen. Vi avslutade fredagen med en ypperlig äkta dansk fläskestek hemma hos Lilly och Arne Laursen, jösses så gott det var.

 

Under lördagen gick vi och tittade på vinnarklass med avslutande finalsläpp, flera av hundarna hade klara problem med fåglarna sent på eftermiddagen i det torra och varma vädret.

 

När såväl dagen D kom för Ottos debut på fältprov var vädrets makter med oss, betydligt svalare och emellanåt rent av riktigt kallt, så det var bara att plocka fram långkalsongerna och vantarna igen. I vårat "hold" (grupp) var det nio hundar och samtliga höll mycket hög klass, vår domare Annette Laursen var mycket nöjd med samtliga och hade aldrig tidigare haft en så bra grupp med så hög klass på unghundar. Extra trevligt då att de enda två svenskarna som startade i unghundskalss var i den gruppen. Av dessa nio gick sju till pris, sex 1:a pris och ett 2:a pris, varav två förstapris gick till Sverige!!Förutom Otto fick Carnbring's Nanna också ett och blev dessutom uttagen till final och slutade som andra bästa hund totalt!

 

2009-03-05 Otto & Urban har fått egna sidor och kort på F-kullen har kommit till.


 

2009-03-04 Hemsidan nästan klar
2009-02-25 Hemsidan börjar byggas